Viking ULFBERHT Ballinderry Sword, Bronze Hilt, Practical Blunt SK-B

7 590,00 kr
Inkl. moms

Detta vackra vikingatidssvärd är modellerat på en myr fynd daterad till mitten av 8-talet och klassificeras som en typ "K" enligt Petersens typologi av vikingasvärd. Det ursprungliga, anmärkningsvärt välbevarade stycket hittades i Ballinderry (Irland) 1928 och visas nu på National Museum of Ireland i Dublin. Dess övergripande konstruktion och utseende, de använda materialen och andra föremål som finns bredvid det gör det helt klart att Ballinderry-svärdet var ett vapen med hög status. Man tror att den tillhörde en rik irländare - kanske en välmående bonde eller en hövding - men man vet inte hur svärdet hamnade i händerna på dess irländska ägare.

Vi reserverar oss mot att varan kan vara slutsåld.

Kvantitet

Formmässigt är detta en hands svärd ett klassiskt exempel på ett nordiskt vapen och har de typiska egenskaperna hos ett traditionellt mörkt medeltida svärd. Men några av dess egenskaper avslöjar en mer komplex historia: Medan hiltet utan tvekan är skandinaviskt verkar bladet vara av frankiskt ursprung. Det är märkt med namnet på dess tillverkare, ULFBERHT, en Rheinlands smedsverkstad som tros vara ett av de första svärdsmärkena - med cirka 170 svärd daterade till 9: e till 11: e år. Europa (även så långt som västra Ryssland). Så när det gäller just detta vapen antyder resultaten att ett blad som importerats från Tyskland gjordes till ett svärd av en norrman hantverkare innan det så småningom gick sin väg (möjligen genom strid, men mer troligt genom handel) till Ballinderry.

Den kampklara repliken vi erbjuder här har ett härdat 5160 stål med hög kolhalt härdat till en Rockwell-hårdhet på ca. 48-52 HRC. Precis som det arkeologiska stycket bär det dubbelsidiga bladet med bredare fyllning + ULFBERHT + inskriptionen. Hela tangen är klämd mot pommeln och de trubbiga, 2 mm tjocka kanterna och den rundade spetsen gör den här fantastiska reproduktionen perfekt för stridsreactivering, scenkamp eller sparring.

Det korta skyddet och den distinkta fliklappade pommeln är gjorda av brons och båda återskapar noggrant rullverkets motiv och vinliknande virvlar av den ursprungliga artefakten. Liksom många original exempel från denna tidsperiod består pommeln av flera delar nitade ihop. Träkärnans grepp är tätt insvept i brunt läderband.

Denna tidiga medeltida en hands svärdet levereras komplett med en brun, underbar trä-och-läder-scabbard med brons hals och chape, en träupphängningsslinga och två läderöglor. Leveransen inkluderar också ett bärbälte / hängare av brunt läder (delat upphängningssystem med remdelare). Beslagen på läderöglorna och baldricen är gjutna i koppar och modelleras efter fynd från Birka / Björkö och Gotland, Sverige.

Detaljer:

- Battle-ready Sword Category: SK-B

- Bladmaterial: 5160 högkolstål, härdat

- Rockwell-hårdhet: ca. 48-52 HRC

- Handtagsmaterial: läderförpackat trä, brons pommel och skydd

- Total längd: ca. 94 cm

- Bladlängd: ca. 79 cm

- Handtagslängd: ca. 15 cm (grepp ca 10,5 cm)

- Bladbredd vid skydd: ca. 5 cm

- Bladtjocklek: ca. 4 mm (skäreggar ca 2 mm)

- Balanspunkt: ca. 17 cm från skyddet

- Inkl. trä slida med äkta läderöverdrag, läderbärande öglor och bronsbeslag

- Inkl. läderbälte / hängare med kopparbeslag

- Vikt utan skida: ca. 1,1 kg

- Vikt med scabbard: ca. 1,5 kg

- Vikt med scabbard och galge: ca. 1,7 kg

0164002631