Hedeby Vikinga svärd, 800 talet

3 670,00 kr
Inkl. moms

Detta vackert detaljerade vikingasvärd är en rekonstruktion av ett fint utformat, anmärkningsvärt välbevarat begravnings fynd utgrävt i Hedeby (även kallat Haithabu) och tros ha tillhört en dansk adelsman från 800-talet eller en rik Viking-krigare. Den ursprungliga arkeologiska delen visas på Hedeby Viking Museum. Vikingatidsplatsen Hedeby, den viktigaste viking bosättningen och handelsplatsen på Jyllands halvön (nära staden Schleswig, en gång på dansk territorium och nu i norra Tyskland), skrevs in på UNESCO: s världsarvslista 2018.

Vi reserverar oss mot att varan kan vara slutsåld.

Kvantitet

Formmässigt är detta en handsvärd ett klassiskt exempel på ett nordiskt vapen som används av vikingarna. Den har de typiska egenskaperna hos ett traditionellt Dark Ages-svärd: ett kort skydd, ett rakt dubbelkantigt blad med en bredare fyllning och en distinkt fliklapp.

Bladet på denna replika är smidd av härdat EN45 fjäderstål. Kanterna är inte vässade och bladets fulla tang är nitad på pallen. Kärnan i trä är bundet i rött läder och har rikt dekorerade mässingsringar i båda ändar. De ca. 14 cm långt, 2 cm tjockt skydd och den generöst stora femlobade pommeln är gjutna av mässing och återskapar de mycket detaljerade graverade motiven och mönstren i den ursprungliga artefakten.

Detta tidiga medeltida en hands svärd levereras komplett med en röd trä-och-läder-scabbard med antik och fin detaljerad mässing hals, chape och bältesögla (max rembredd 6 cm).

Observera att detta svärd inte är ett vapen som är klart för striden. Den är utformad som en samlar- eller dekorations- / utställningsstycke och är inte lämpad för stridsåterställning. Förutom dess kvalitet som samlarobjekt är den också perfekt lämpad som rekvisita, t.ex. för att slutföra din kostym.

Detaljer:

- Material: EN45 fjäderstålblad (högkolstål, inte rostfritt), mässingsskydd och pommel, läderförpackat trähandtag

- Total längd: ca. 90 cm

- Bladlängd: ca. 74 cm

- Bladtjocklek: ca. 4 mm (skäreggar ca 1 mm)

- Hiltlängd: ca. 16 cm (grepp ca 10 cm)

- Max. bladbredd: ca. 5 cm

- Balanspunkt: ca. 12 cm från skyddet

- Inkl. träskida med äkta läderöverdrag och mässingsbeslag

- Vikt utan skida: ca. 1,45 kg

- Vikt med scabbard: ca. 2,1 kg

Specifikationerna kan variera något från bit till bit.

0116041400