Broken Back Seax, Viking Sax Kniv, Damascus Steel

3 298,00 kr
Inkl. moms

Denna handgjorda Viking Age saxkniv, känd som en trasig rygg på grund av sin speciella bladform, har ett slipat 256-lager Damaskus stålblad och ett trä-och-benhandtag med mässingskrage och rumpskydd. Butt-kåpan är utrustad med ett bekvämt ögla för att gänga en snodd eller dra kniven från manteln (en läderband ingår i leveransen). Tänk på att ben och trä är naturliga produkter och att variationer i färg och korn är helt normala. Varje Viking seax har således sitt eget mycket unika handtag och ovanstående bilder är endast för referens.

Vi reserverar oss mot att varan kan vara slutsåld.

Kvantitet

Short seax levereras med en vacker vegetabilisk garvad, handfärgad lädermantel med utsmyckade mässingsbeslag. Upphängningssystemet består av två bärringar, en remdelare och tre läderremmar. Sådana upphängningssystem med delade remmar var ganska utbredda under vikingatiden. Remdelaren var utformad för att möjliggöra en optimal positionering av varje enskild rem, så att svärdet eller seaxen kunde hänga från bältet i perfekt vinkel för att snabbt dras från manteln.

Observera att, eftersom bladet är skarpt och fullt funktionellt, är detta scramasax utformat som ett samlar- eller dekorationsstycke och inte lämpligt för stridsreactivering!

Termerna Damaskusstål, damascen eller mönstresvetsad betecknar ett sammansatt stål smidd av två eller flera olika typer av stål. Det är uppkallat efter dess födelseort, den syriska staden Damaskus, ett tidigare fäste för den mönstrade stålproduktionen. Som en vanlig praxis svetsas och hopfälls ett hårdare kol med högt kolinnehåll och ett mildare kol med låg kolhalt. Det höga kolstålet säkerställer högre hårdhet, bättre temperering och längre hållbar kanthållning, medan det mildare stålet ger större bladflexibilitet och draghållfasthet. Denna procedur, som uppstod under en tid där stålkvaliteterna ofta var låga och inkonsekventa, gör det möjligt att kombinera de positiva egenskaperna hos de olika stålkvaliteterna. Dessutom skapar de olika skuggorna som genereras av de varierande kolhalterna i de växlande skikten slående vackra mönster, som det vridna motivet som kallas Torsion Damaskusmönster eller Rose Damaskusmönstret. Utan tvekan förklarar dessa ovanliga mönster delvis varför inneboende magiska egenskaper tillskrevs Damaskus stålblad från medeltiden.

Detaljer:

- Bladmaterial: Damaskustål (4340 och 1070 stål, 256 lager), skarp kant

- Total längd: ca. 33 cm

- Bladlängd: ca. 20 cm

Vikt: ca. 220 g (ca 400 g med mantel)

- Mantel av läder och mässing med hängare

0264000173