Viking Seax med trådlindat grepp

1 390,00 kr
Inkl. moms

Seax, Viking Sax kniv med trådlindat grepp

Även om den mest populärt förknippas med vikingarna, användes seaxen, även kallad scramasax, över hela spektrumet av germanska, skandinaviska och saxiska/anglosaxiska samhällen från folkvandringstiden till tidig medeltid. Bärd av både män och kvinnor var det ett multifunktionellt blad som fungerade som ett krigsvapen, ett vardagsredskap eller ett prestigeobjekt. Bevarade exemplar ger bevis för att denna speciella typ av kniv eller dolk inte bara kan variera kraftigt i form och design, utan också i kvalitet – allt från enkla, grovt gjorda exempel till överdådiga, omständligt utsmyckade lyxstycken – och storlek.

Kvantitet

Storleksmässigt ligger den handgjorda sax kniven från vikingatiden som vi erbjuder här vid tröskeln mellan en lång dolk och ett kort svärd. Den har ett eneggat, oslipat EN45 fjäderstålblad med en tjock rygg, en spetsig spets och en hel tång som är gängad på stiftet. Skyddet och stiftet är båda gjutna av stål och träkärngreppet är tätt inlindat i tråd. Alla delar har svärtats, vilket ger ett verkligt iögonfallande fäste och ger den tidiga medeltida kniven en elegant, men ändå bister och rustik karaktär.

Viking seax dolken kommer med en robust, högkvalitativ slida som är gjord av 4 mm tjockt, vegetabiliskt garvat läder och har en stilig flätad söm.

Observera att denna vikingasax inte är ett stridsfärdigt vapen. Den är designad som en samlare eller dekoration/utställningsföremål och är inte lämpad för strids reenactment. Förutom dess kvalitet som samlarobjekt är den också perfekt som rekvisita (t.ex. för att komplettera din kostym) och kommer att göra din förvandling till en stolt nordisk krigare helt perfekt!

Detaljer:

- Material: EN45 fjäderstålblad (högkolstål, ej rostfritt), gjutstålskydd och stift, trådlindat trähandtag

- Total längd: ca. 50,5 cm

- Bladlängd: ca. 35 cm

- Bladtjocklek: ca. 4 mm / 3,5 mm mot spetsen (skärkant ca 1 mm)

- Max. bladbredd: ca. 4,6 cm

- Lyftlängd: ca. 15,5 cm (grepp ca 10,5 cm)

- Balanspunkt: ca. 7,5 cm från skyddet

- Vikt: ca. 720 g (ca 820 g med fodral)

- Slida i äkta läder (brun)

Specifikationerna kan variera något från stycke till stycke.

Stålet som används här är inte rostbeständigt och kan på vissa ställen uppvisa lätt yta. Vi rekommenderar att du underhåller Viking-kniven regelbundet, till exempel med Ballistol Universal Oil, som är idealiskt lämpad för stålvård.

0216314500