Vendel periods svärd med skida, mässings hilt, Damaskustål

6 199,00 kr
Inkl. moms

Detta vackra Vendel periods svärd är modellerat på ett fint utformat, rikt utsmyckat fynd utgrävt från en båtgrav på en fartygs gravplats nära Uppsala, Sverige. På grund av dess överdådiga, invecklade detaljer, antas den ursprungliga arkeologiska delen ha varit det prestigefyllda vapnet för en 7: e / 8: e c. Svensk hövding, adelsman eller elitkrigare. Många fynd som tillskrivs Vendel-eran (ungefär mellan migrationsperioden och vikingatiden i svensk historia) vittnar om den höga kvaliteten på det hantverk som man uppnådde vid den tiden.

Vi reserverar oss mot att varan kan vara slutsåld.

Kvantitet

Formmässigt är detta en hands svärd ett klassiskt exempel på ett nordiskt vapen. Det tvåkantiga bladet med bredare fyllare är smidd av Damaskustål *. Kanterna är inte vässade och bladets fulla tang är nitad på pallen.

De ca. 9 cm långt, 1,5 cm tjockt skydd och den generöst stora pommeln är gjutna av mässing och återskapar de mycket detaljerade graverade motiv och mönster i den ursprungliga artefakten. Den antika mässingsytan accentueras av kontrasterande tennpläterade mässingsband. Precis som många original exempel från denna tidsperiod består pommeln av flera delar nitade ihop. Pommelhatten är inlagd med röd emalj som replikerar äkta granater. Kärnan i trä är bundet i brunt läder.

Detta Vendel en hands svärd levereras komplett med en brun trä-och-läder-skida med träupphängningsslinga (max. Rembredd 5 cm) och antikvitet mässing hals och chape.

Observera att detta svärd inte är ett vapen som är redo för strid. Den är utformad som en samlar- eller dekorations- / utställningsstycke och är inte lämpad för stridsåterställning. Förutom dess kvalitet som samlarobjekt är den också perfekt lämpad som rekvisita, t.ex. för att slutföra din kostym.

Detaljer:

- Material: EN45 fjäderstålblad (högkolstål, inte rostfritt), mässingsskydd och pommel, läder bundet trähandtag

- Total längd: ca. 89,5 cm

- Bladlängd: ca. 73 cm

- Bladtjocklek: ca. 4 mm (skäreggar ca 1 mm)

- Hiltlängd: ca. 16,5 cm (grepp ca 11 cm)

- Max. bladbredd: ca. 5 cm

- Balanspunkt: ca. 13 cm från skyddet

- Inkl. träskida med äkta läderöverdrag och mässingsbeslag

- Vikt utan skida: ca. 1,55 kg

- Vikt med scabbard: ca. 1,9 kg

Specifikationerna kan variera något från bit till bit.

0116041201